mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w najwyższym stopniu dobre? Na ogół jest tak, że najpoprawniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym znakomitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.